trygonometria
kiki: wiedząc, że sinα*cosα=13 oblicz wartosc liczbowa wyrażenia sin3α + cos3α
4 lis 16:25
kochanus_niepospolitus:
sin3x + cos3x = (sinx + cosx)(sin2x + sinxcosx + cos2x)
zauważ także, że:
(sinx + cosx)2 = sin2x + cos2x + 2sinxcosx
należy też pamiętać o jedynce trygonometrycznej
zbierz to wszystko do kupy, pomyśl trochę, to na pewno rozwiążesz to
4 lis 16:27
Mariusz:
Czy aby na pewno jest + przy niepełnym kwadracie
(sin3x+cos3x)=(sin x+cos x)3−3sin2xcos x−3sin x cos2x
(sin3x+cos3x)=(sin x+cos x)3−3sin xcos x(sin x+cos x)
(sin x+cos x)2=sin2x+2sin x cos x+cos2x
(sin x+cos x)2=1+2sin x cos x
5 lis 13:11