Oblicz granicę funkcji (wykorzystanie mnożenia przez sprzężenie)
qwerty: lim 1
x→∞ ____________________________________
( pierwiastek z x−1) minus (pierwiastek x+2)
Przepraszam za opis, nie wiem jak inaczej to tutaj zapisać, 1 to licznik ułamka. Trzeba to
obliczyć z wykorzystaniem mnożenia przez sprzężenie. ktoś pomoże?
4 lis 16:23
5-latek: | | 1 | | √x−1+√x+2 | | √x+1+√x+2 | |
lim x→∞ |
| * |
| = lim x→∞ |
| |
| | √x−1−√x+2 | | √x−1+√x+2 | | x−1−(x+2) | |
=
dokoncz
4 lis 16:29
kochanus_niepospolitus:
a wystarczy poszukać:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
a co do samego zdania .... studencie ... wystarczy poszukać.
No ale dobra.
OGÓLNA PROCEDURA:
| | 1 | | 1 | | √a + √b | |
lim |
| = lim |
| * |
| = lim U{√a + |
| | √a − √b | | √a − √b | | √a + √b | |
√b}{a−b}
i liczysz granicę (bo już w 99.9% przypadków nie będzie symbolu nieoznaczonego).
Jak Ty kuźwa na studia się dostałeś
4 lis 16:30
Jerzy:
| | √x−1 + √x+2 | |
= lim |
| = |
| | √x−1)2 − (√x+2)2 | |
4 lis 16:30
3Silnia&6: | 1 | | 1 | | √x−1+√x+2 | |
| = |
| * |
| = |
| √x−1−√x+2 | | √x−1−√x+2 | | √x−1+√x+2 | |
| | √x−1+√x+2 | | √x−1+√x+2 | |
= |
| = |
| = −(√x−1+√x+2) → −∞ |
| | (x−1)−(x+2) | | −1 | |
4 lis 16:31
3Silnia&6: w mianowniku −3
4 lis 16:31
qwerty: dziękuję bardzo

a czy nieskończoność przez −3 to −
∞? wolę sie upenwic
4 lis 16:46
Jerzy:
To zależy, czy + ∞ , czy −∞ .
4 lis 16:49
qwerty: +∞ przez −3
4 lis 17:05
Jerzy:
−∞
4 lis 17:09
3Silnia&6: tak
4 lis 17:09