Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Zdzisław: Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Df :
| | 1−|x| | |
1o |
| ≥−1 ⇒ x∊<−3;3> |
| | 2 | |
Df= <−3;3>
Jak mam obliczyć zbiór wartości?
4 lis 16:00
Jerzy:
A widziałeś kiedyś wykres funkcji f(x) = arcsinx ?
4 lis 16:35
Zdzisław:

zostały nam wytłumaczone bardzo słabo...
4 lis 16:45
Jerzy:
Czyli zbiór wartości: [ −π/2;π/2] , a zatem 2*arcsinx ma jaki zbiór wartości ?
4 lis 16:47
3Silnia&6: funkcja arcsin(x) jest rosnaca, wiec minimalna wartosc przyjmnie dla najmniejszej wartosci, a
najwieksza dla najwiekszej.
| | 1−|x| | |
dla |
| wartosc najmniejsza dla x ∊ [ −3, 3] to −1 (dla x = +/− 3 ) |
| | 2 | |
| | 1−|x| | |
|
| wartosc najwieksza dla x ∊ [ −3, 3] to 1/2 (dla x = 0 ) |
| | 2 | |
W
f = [ f(−1), f(1/2) ] = [−π, π/3]
4 lis 16:52
Zdzisław: 2*arcsinx ma zbiór wartości [ −π/2 * 2 ; π/2 * 2] czyli [−π ; π] zgadza się?
4 lis 17:10
3Silnia&6: zgadza sie
zbior wartosci 2arssinx to [−π,π]
ale
zbior wartosc 2arcsin((1−|x|)/2) to [−π, π/3]
4 lis 17:12
Zdzisław: Wartość najmniejszą dla x= +/− 3 rozumiem bo podstawiam krańce przedziałów
ale nie wiem skąd wzięła się wartość największa 1/2 dla x=0. skąd wziąć te 0?
4 lis 17:16
Jerzy:
| | 1 −|x| | | 1 | |
Zauważ,że ułamek |
| osiąga mksymalna warość: |
| , dla |x| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 17:30
3Silnia&6: jak pewnie pamietasz wyrazenie |x| przyjmuje tylko wartosci nieujemne (|x| ≥ 0 )
| 1−|x| | | 1 | | |x| | |
| = |
| − |
| ← najwieksza wartosc jezeli odejmniemy najmniej ile sie da, |
| 2 | | 2 | | 2 | |
czyli 0
Wiec najwieksza wartosc jest w 0
4 lis 17:31
Zdzisław: a da sie zrobic innym sposobem zamiast wyznaczac wartosci minimalne i maksymalne?
4 lis 17:32
Zdzisław: ahhh teraz wszystko jasne co do tego, kwestia zapisu zmienia wszystko
4 lis 17:33