Ciąg arytmetyczny
Julia: Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie równym 1. Suma początkowych dziesięciu wyrazów
tego ciągu jest czterokrotnie większa od sumy początkowych pięciu wyrazów. Sprawdź, czy suma
początkowych stu wyrazów tego ciągu jest większa od 10* 210.
4 lis 15:32
Eta:
a1=1 i S10=4*S5
S10=(1+a10)*5 , 4S5=4*(1+a5)*(5/2) = (1+a5)*10
to 1+a10=2(1+a5) ⇒1+1+9r=2(1+1+4r) ⇒ r=2
a100=1+99r = 199
S100=(1+a100)*50 =......................
S100< 10*210
4 lis 15:51
Janek191:
a1 = 1
S10 = 4*S5
4 lis 15:55
Julia: Trochę mi zajęło ale już zrozumiałam

teraz nie wiem jak mogłam tego nie rozumieć.
Dziękuję bardzo!
4 lis 16:10