POMOCY!!
Metin: Co to znaczy, że walec jest wpisany w stożek

Oblicz Oblicz wysokość walca o promieniu
podstawy r=2 wpisanego w stożek o wysokości H=8 i promieniu podstawy R=6.
30 sty 13:26
puk: A masz odpowiedź do tego zadania? 513? Jeśli tak to wiem jak zrobić to zadanie.
30 sty 15:53
Metin: no coś podobnego mam
30 sty 18:52
puk: Podobnego? Tzn. ile? Bo nie chce mi się tu tego wszystkiego wypisywać i rysować, jeżeli jest
źle.
30 sty 19:03
Eta:

z podobieństwa trójkątów
| | h | | IEBI | |
ΔEBF ~ ΔOBC to: |
| = |
|
|
| | H | | IOBI | |
po przekształceniu:
h=
163= 5
13
30 sty 19:12
puk:

Cóż, jak na moje łatwiej jest to policzyć z talesa.
32 = 48 − 6x
6x = 16
8 − x = 5
13
30 sty 19:31