przykład z logarytmów
gość: Cześć, nie rozumiem przykładu z książki, skąd się wzięło pewne przekształcenie:
log2(3x−1)−log2(|(x+1)2|)=log2(2)
i to jest równoznaczne z:
3x−1(x+1)(x+1)=2
W jaki sposób przeszliśmy do drugiego równania?
4 lis 15:17
Eta:
1/ założenia: 3x−1>0 i x+1≠0 ⇒ x> 1/3
2/ z tego co wyżej napisałam
| 3x−1 | |
| =2 bo (x+1)2=(x+1)(x+1) |
| (x+1)(x+1) | |
3x−1=2(x+1)
2
.............
rozwiąż to równanie i uwzględnij założenie x> 1/3
4 lis 15:24
gość: W jaki sposób pozbywamy się obustronnie tych samych logarytmów?
4 lis 15:38
gość: po prostu mogę je opuścić?
4 lis 17:03
Janek191:
loga x = loga y ⇔ x = y
4 lis 17:04
PW: Mój profesor w liceum za "opuszczanie logarytmów" kazał "opuszczać klasę". Tylko to co napisał
Janek191, czyli powołanie się na różnowartościowość funkcji logarytmicznej pozwala z
równości logarytmów (wartości funkcji) wnioskować o równości argumentów.
Słowo "różnowartościowośc" jest tu kluczowe. Co by było, gdybyś z prawdziwej równości
(−5)2 = 52
wywnioskował
−5 = 5
"opuszczając kwadraty"?
4 lis 17:12
gość: pewnie kazaliby mi opuścić klasę

Dzięki!
4 lis 17:16
Eta:
Często"opuścić" można .... np: gacie
4 lis 17:22