Liczby zespolone mnożnie
Abc: Korzystając ze wzoru na mnożenie liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej lub wykładniczej
wyrazić cos(3φ) przez cos(φ)
Ktoś wie jak sie do tego zabrać?
4 lis 15:07
Adamm: cos3x+isin3x=(cosx+isinx)3=...
4 lis 16:15
Abc: a to nie jest wzór na potęgowanie?
4 lis 16:43
Adamm: dobrze się czujesz?
4 lis 16:45
Abc: po prostu sie pytam

wzór na n−tą potęge wyglada tak z
n = |z|
n (cos(nφ)+isin(nφ))
4 lis 17:03
janek: No a tutaj |z| jest 1, więc go nie piszemy, może to ci nie pasowało?
4 lis 17:06
Abc: tak tylko w tym zadaniu chodzi o to żeby zastosować wzór na mnożenie liczb zespolonych a nie na
potęgowanie
4 lis 17:08
Mila:
1) Ze wzorów de Moivre'a
(cosx+isinx)3=cos(3x)+i sin (3x)
2) Lewa wg wzoru (a+b)3
(cosx+i sinx)3=cos3x+3*cos2x*isinx+3*cosx*(isinx)2+(isinx)3=
=cos3x−3sin2xcosx+(3sinx*cos2x−sin3x)*i
porównanie z prawą stroną:
cos(3x)=cos3x−3sin2x*cosx
sin(3x)=3sinx*cos2x−sin3x
4 lis 17:17
PW: K... albo pytasz jak to zrobić, albo przyszedłeś pouczać innych. Skoro tak, to pouczenie:
Potęgowanie jest szczególnym przypadkiem mnożenia.
4 lis 17:18
Mila:
Jeszcze podstaw:
we wzorze na cos(3x) :
sin2x=1−cos2x
a w drugim
cos2x=1−sin2x
4 lis 17:19
Abc: dobra dziękuję bardzo, widać inaczej sie tego zrobić nie da
4 lis 17:19