v
bc: Zbadaj monotnoniczność ciągu:
an = 2*3n−1
an+1 − an = 2*3n − 2*3n−1
i co dalej?
4 lis 14:56
kochanus_niepospolitus:
2*3n − 2*3n−1= 2*3*3n−1 − 2*3n−1 = 2*3n−1*(3 − 1) = ...
i wnioski
4 lis 14:57
bc: co
![](emots/2/pytajnik.gif)
ale skąd ci się wzięli 2*3*3
....
4 lis 14:59
bc: wnioski wzór pomiędzy 2 wyrazami to 2 * an
4 lis 15:10
bc: ej no powiedz to jakie są wnioski
4 lis 15:17
Janek191:
an = 2*3n−1
an+1 = 2*3n
więc
an+1 − an = 2*3n − 2*3n−1 = 2*3*3n−1 − 2*3n−1 = 2*3n−1*(3 − 1) =
= 4*3n−1 > 0 − ciąg (an) jest rosnący.
4 lis 16:04
bc: czemu tak wwniosek?
a jeśli by wyszło zamiast 4* 3n sama liczba np.−2?
4 lis 16:06
Janek191:
To by był malejący.
4 lis 16:07
bc: ale to −2 wychodzi ? czyli jest to wzór ?
4 lis 16:23
kochanus_niepospolitus:
bc ... zacznijmy od tego:
3
n = 3*3
n−1 <−−− własności potęg się kłaniają
a*b − c*b = b*(a−c) <−−− własności rozdzielności działań się kłaniają
jakie wnioski? Że to KURWA jest większe od 0 ... człowieku, jak Ty się na studia dostałeś
4 lis 16:32