funkcje odwracalne
marek: funkcje odwracalne
Żeby funkcja była odwracalna musi być być bijekcją (funkcją "na" i "1:1" czyli
równowartościową).
Pytanie brzmi − po co musi być funkcją "na"? Czy nie wystarczyłoby, żeby była różnowartościowa?
Wystarczy mi jakiś przykład.
4 lis 13:24
rio: co powiesz o takiej funkcji?
f : <0;∞) → R, f(x) = x2
a co o takiej?
f : <0;∞) → <0;∞), f(x) = x2
4 lis 13:34
marek: o dzięki

tego było mi trzeba

Oczywiście dziedzina funkcji odwrotnej w pierwszym przypadku się nie zgadza.
4 lis 14:39
5-latek: To znaczy jaka dziedzina funkcji odwrotnej sie nie zgadza?
Wedlug mnie tak student nie powinien odpowiadac
dziedzina funkcji odwrotnej do y=x2 okreslonej na przedziale <0,∞) jest przedzial
x∊<0.∞)
Tylko ze pierwsze odwzorowanie jest na zbior liczb rzeczywistych i nie znajdziemy takiego x
zeby wartosc funkcji y=−4 (przyklad
natomiast odwzorowanie drugie jest na i dla takiego odwzorowania istnieje funkcja do niej
odwrotna
4 lis 18:55
marek: dobrze, że nie jestem studentem
4 lis 21:22