matematykaszkolna.pl
Rachunek Prawdopodobieństwa - niezależność zdarzeń(?) Main: Rzucamy symetryczną monetą do chwili gdy wyrzucimy trzy orły (łącznie, niekoniecznie pod rząd) albo wykonamy 6 rzutów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wykonamy 6 rzutów jeśli wiadomo, że w pierwszych dwóch rzutach wypadła reszka? Zastanawiałem się nad zastosowaniem schematu Bernoulliego, lub po prostu spróbować zrobić przez prawdopodobieństwo warunkowe, ale nie mam za bardzo pomysłu jak się do niego zabrać Bardzo proszę o pomoc z zadaniem.
4 lis 12:59
kochanus_niepospolitus: Proponuję: Schemat Bernulliego: 4 rzuty z 3 sukcesami
4 lis 14:30
Main: Też nad tym myślałem ale nie wiem czy to nie było by zbyt proste wtedy emotka Czyli P= (4 po 3) (0,5)3 (1−0,5)4−3 = 1/4 ?
4 lis 16:10
kochanus_niepospolitus: Dokładnie tak winno być. Jest proste bo to jest proste. Ludzie niestety w większości się gubią przy prawdopodobieństwie warunkowym, a tu po prostu trzeba przyjąć, że coś się zdarzyło i liczyć prawdopodobieństwo już dla założonej sytuacji.
4 lis 16:26
3Silnia&6:
nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

czytamy n NAD k, nigdny n PO k. Duzo ludzie uzywa tego "po"

4 lis 16:34
Main: Jeszcze bym prosił o pomoc z takim oto zadaniem: Drużyna A rozgrywa z drużyną B cykl dziesięciu spotkań hokejowych. Każde spotkanie może zakończyć się zwycięstwem drużyny A z prawdopodobieństwem 1/6, zwycięstwem drużyny B z prawdopodobieństwem 1/2 lub remisem z prawdopodobieństwem 1/3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w całym cyklu będą dwa zwycięstwa drużyny A, pięć zwycięstw drużyny B i trzy remisy? Jeśli chodzi o mój pomysł na zadanie, to tak samo albo warunkowe albo schemat Bernoulliego. Zastanawiałem się jeszcze nad rozkładem Pascala. Reasumując nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...
4 lis 16:51
Blee: To zadanie nie wymaga zadnego rozkladu Pascala. Obliczasz prawdopodobienstwo uzyskania wyniku: 2 wygrane A, po czym 5 wygranych B, po czym 3 remisy P(A) = (1/6)2*(1/2)5*(1/3)3 I mnozysz to przez liczbe ulozen tych wynikow czyli

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

nawias
8
nawias
nawias
5
nawias