Napisać równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez punkt
bolek: Napisać równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez punkt A(7,−1) i nachylonej pod kątem
5⋅π/6 do dodatniej półosi Ox.
4 lis 12:54
Eta:
| | √3 | |
a= tgα=tg(5π/6)= tg(π−(π/6)= −tg(π/6)= − |
| |
| | 3 | |
y= a(x−x
A)+y
A ⇒ y=.........
4 lis 14:42
erdo: pi/6 to nie jest √3/3? podstawiłem y=−5/3(x−7)−1 co dalo y=−5/3x+32/3, jednak jest zle z
√3/3 tez zle wychodzi
4 lis 14:54
Eta:
erdo Powiem dosadnie tak: "nie ucz ojca robić..................
=================
4 lis 15:17
erdo: dzięki
4 lis 15:19
Eta:
4 lis 15:25