Wiedząc, że kąt między wektorami...
erdo: Wiedząc, że kąt między wektorami u→ i v→ wynosi α=π4 oraz |u→|=3 i |v→|=3, wyznaczyć |9u→+2v→|
4 lis 12:53
Adamm: skorzystaj z definicji iloczynu skalarnego, oraz
własności rozdzielności iloczynu skalarnego względem dodawania
4 lis 13:50
'Leszek: Kat powinien chyba wynosic α = π/4 ? ?
4 lis 13:52
bolek: tak
4 lis 13:54
3Silnia&6: |u| = √u2 = √u*u*cos{u,u}
katy {u,u} = 0 , {v,v} = 0, {u,v} = π/4
|9u+2v| = √(9u+2v)(9u+2v)=√81u2*cos{u,u} + 36uv*cos{u,v} + 4v2*cos{v,v}
|9u+2v| =√81*9*cos(0) + 36*3*3*cos(π/4) + 4*9*cos(0) =
|9u+2v|= √9(81+4+36*√2/2) = 3√85+18√2
4 lis 14:21
wartek: dzięki
4 lis 14:32