wektor skalarny
erdo: Wiedząc, że |u→|=4, |v→|=2 i u→∘v→=5, obliczyć(6u→+6v→)∘(−4u→+7v→)
4 lis 12:52
Adamm: skorzystaj z własności rozdzielności mnożenia skalarnego względem dodawania
4 lis 13:44
3Silnia&6: (6u+6v)(−4u+7v) = −24u∘u +42u∘v −24u∘v + 42v∘v = −24|u| + 18u∘v + 42|v|
4 lis 14:24
erdo: podstawiłem, jednak odpowiedź jest nieprawidłowa
4 lis 14:33
3Silnia&6: u∘u = |u|*|u|*cos{u,u} = |u|2*cos(0) = |u|2
4 lis 14:42
3Silnia&6: calosc −24*42 + 18*5 + 42*22 to chyba 66
4 lis 14:43
erdo: dzięki
4 lis 14:47
3Silnia&6: luz ">
4 lis 14:49