udowodnij prawdziwość zbiorów
pestka: cześć

mógłby ktoś rzucić okiem na te zadania?
a) A−(B−C)=(A−C)∪(B−C)
b) (A−B)∩B=∅
c) (A−B)∩C=[A∩(B∪C)]−B
d) A∩B=(A∪B)−(AΔB)
e) A∪B=(A−B)∪(B−A)∪(A∩B)
próbuję na różne sposoby to udowodnić, ale za kazdym razem dochodzę do punktu kiedy nie wiem co
dalej

np. w tym e):
x∊R=(A−B)∪(B−A)∪(A∩B)⇔x∊A−B ∨ x∊B−A ∨ x∊A∩B ⇔ x∊A ∧ x∉B ∨ x∊B ∧ x∉ A ∨ x∊A ∧ x∊B
:( i dalej w którą stronę iść nie mam pojęcia
4 lis 12:28
Adamm: a)
A={1}
B={2}
C={3}
po lewej mamy
{1}
po prawej
{1; 2}
równość nie zachodzi
4 lis 12:33
Adamm: b)
(A−B)∩B=(A∩B')∩B=A∩(B'∩B)=A∩∅=∅
4 lis 12:35
Adamm: x∊A∪B ⇔ x∊A ∨ x∊B
x∊(A−B)∪(B−A)∪(A∩B) ⇔ x∊A−B ∨ x∊B−A ∨ x∊A∩B ⇔
⇔ (x∊A ∧ ¬(x∊B)) ∨ (x∊B ∧ ¬(x∊A)) ∨ (x∊A ∧ x∊B)
jedyne zadanie to wykazać że
(p ∧ ¬q) ∨ (q ∧ ¬p) ∨ (p ∧ q) ⇔ p ∨ q
jest tautologią
co można zrobić za pomocą tabelki logicznej
4 lis 12:40
Adamm: albo np.
(q ∧ ¬p) ∨ (p ∧ q) ⇔ q ∧ ( ¬ p ∨ p ) ⇔ q
(p ∧ ¬q) ∨ q ⇔ (p ∨ q) ∧ (¬q ∨ q) ⇔ p ∨ q
korzystając z praw rozdzielności koniunkcji względem alternatywy i na odwrót
4 lis 12:43
Adamm: to samo można było w sumie zrobić na zbiorach
4 lis 12:44
pestka: okej, dziękuję!

będę kombinować
4 lis 12:46