równia pochyła
janusz: Na desce leży prostopadłościenny klocek. Jeden koniec deski jest powoli podnoszony do góry.
Przy kącie nachylenia deski do poziomu α = 45 stopni klocek zaczyna poruszać się ruchem
jednostajnie zmiennym i całą długość deski l = 12 m przebywa w czasie t = 10 s. Oblicz
współczynnik tarcia statycznego i dynamicznego klocka.
Jak się za to zabrać? Zupełnie nie mam pomysłu...
4 lis 12:23
'Leszek: L = at2/2⇒ a= 2L/t2 = 24 m/100 s2 = 0,24 m/s2 przyspieszenie zsuwajacego sie
klocka .
Narysuj rownie pochyla i rozklad sil ( patrz kazdy podrecznik )
przyspieszenie klocka bedzie : a= g( sin α − μ*cos α) ⇒ μ= ....., dynamiczny wspolczynnik
f= tg α , statyczny wspolczynnik
powinno byc zawsze f > μ
4 lis 14:01
janusz: Już rozumiem, dziękuje bardzo!
4 lis 14:03