matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
Kina:
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC|. Na boku AB tego trójkąta istnieje punkt D taki, że |AD|=|AC| oraz |DB|=|DC|. Ile wynosi miara kąta ACB?
4 lis 11:57
Eta:
|∡ACB|=108
o
4 lis 14:51
Eta:
Masz trzy trójkąty równoramienne : ABC , ADC , BDC |∡CDA|=2β −−− kąt zewnętrzny ΔBDC ......................... dodaj pozostałe komentarze 5β=180
o
⇒ 3β= 108
o
=|∡ACB|
============
4 lis 15:11