Adamm:

rysujesz sobie 2 wykresy
y=x(2−x) (niebieski)
oraz
y=x(2−x)−x (zielony)
zielony wykres przedstawia jak ciąg się zachowuje jeśli chodzi o monotoniczność
niebieski, jak się zachowuje jeśli chodzi o wyrazy ciągu
widać że mamy 2 punkty stałe
dla a=0 oraz a=1
dla a∊(−
∞;0) ciąg stale maleje
w dodatku, maleje coraz szybciej, więc na pewno będzie dążył do −
∞
dla a∊(1;
∞) ciąg również stale maleje, ale nie możemy za dużo powiedzieć
dla x∊(1;2), 1>x(2−x)>0, więc od drugiego wyrazu będziemy mieli sytuację
a∊(0;1)
dla x∊(2;
∞)
x(2−x)<0, i od drugiego wyrazu mamy sytuację a∊(−
∞; 0)
pozostało sprawdzić co dla a∊(0;1)
0<x(2−x)<1 więc ciąg jest ograniczony, ale również, cały czas rośnie, więc będzie dążył do
skończonej
granicy
ta granica musi być oczywiście punktem x=1 (dla pewności można przejść do granicy w równaniu
x
n+1=x
n(2−x
n) i mamy g=g(2−g) skąd g=1 lub g=0)