grupy
algebra: Czy istnieje homomorfizm grup f:(Z4, +4)→(Z18, +18) taki, ze f(2)=9?
4 lis 00:33
Adamm: nie istnieje
f(2)=f(1)+18f(1)
problem w tym że f(1)+18f(1) musi być parzystym elementem Z18
2f(1) <− parzyste
2f(1)=18n+r <− reszta też jest parzysta
dlatego f(1)+18f(1) musi być parzyste
więc nie może być f(1)=9
4 lis 00:48
Adamm: na końcu pomyłka
nie może być f(2)=9
4 lis 00:48
algebra: Ok. A dlaczego akurat f(2)=f(1)+18f(1) ?
4 lis 00:52
Adamm: nie rozumiem o co pytasz
4 lis 00:52
algebra: Dlaczego akurat f(2)=f(1)+18f(1) a nie np. f(2)=f(3)+18f(3) ?
4 lis 00:56
Adamm: a co to za różnica
4 lis 00:57
Adamm: to pytanie jest tak bezsensowne...
4 lis 00:58