Trygonometria
Dorsz: Rozwiąż równanie: 2(sinx+cosx)=tgx+1
3 lis 23:23
kochanus_niepospolitus:
podstaw .. .wymnóż
zastosuj w pewnym momencie jedynkę trygonometryczną
3 lis 23:24
Mila:
| | sinx | |
2*(sinx+cosx)= |
| +1 |
| | cosx | |
| | sinx+cosx | |
2(sinx+cosx)− |
| =0 |
| | cosx | |
| | 1 | |
(sinx+cosx)*(2− |
| )=0 |
| | cosx | |
| | 1 | |
sinx+cosx=0 lub (2− |
| )=0 |
| | cosx | |
Dalej rybko popłyniesz sama?
3 lis 23:27
Eta:
Można mnożyć przez cosx≠0 ( unikamy ułamków , których "młodzi " nie lubią
wolą brać "całymi" garściami

2cosx*(sinx+cosx) −(sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)*(2cosx−1)=0
.................
3 lis 23:36
Dorsz: Dziękuję Wam bardzo
4 lis 13:22