Wykaż, że jeśli a,b,c,x,y,z są różne od zera
matłas23: | | x | | y | | z | | a | | b | | c | |
Wykaż, że jeśli a,b,c,x,y,z≠0 i |
| + |
| + |
| =1 i |
| + |
| + |
| =0 to |
| | a | | b | | c | | x | | y | | z | |
Bardzo proszę o pomoc
3 lis 21:38
Adamm: za dużo niepotrzebnych zmiennych
3 lis 21:42
Adamm: x, y, z≠0
x+y+z=1 oraz 1/x+1/y+1/z=0
1/x+1/y+1/z=0 ⇔ xy+xz+yz=0
teraz
(x+y+z)2=x2+y2+z2+2(xy+xz+yz)
1=x2+y2+z2
3 lis 21:44
matłas23: Naprawdę tak można to rozwiązać ?
3 lis 21:54
PW: Po prostu
Adamm podstawił
| | x | | y | | z | |
|
| = u, |
| = v, |
| = t |
| | a | | a | | a | |
− przepisz w ten sposób założenie i tezę.
3 lis 22:06
matłas23: Już rozumiem, dziękuje!
4 lis 09:45