1 | ||
Udowodnij, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych a i b takich, że a+b= | , | |
2 |
1 | |
−4a ≥ 6+4b | |
2ab |
a+b | ||
Zależność między średnimi jaką mam w podręczniku: | ≥ √ab | |
2 |
1 | ||
≥ 6 + 4(a+b) | ||
2ab |
1 | 1 | |||
≥ 6 +4* | ||||
2ab | 2 |
1 | ||
≥ 8 | ||
2ab |
1 | ||
ab ≤ | ||
16 |
1 | ||
√ab ≤ | . | |
4 |
a+b |
| 1 | ||||||||||
√ab ≤ | = | = | . | |||||||||
2 | 2 | 4 |
1 | ||
nierówności równoważne przy założeniu, że a+b = | i a,b>0. | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |