macierze
zb1337: wiadomo że:
B−1 * AT = C |0 1 2|
(C= |0 3 5| )
|−1 1 1 |
Znaleźć taką macierz X aby spełniała ona równianie AT * X * B−1= 2I
czy ktoś mógł by sprawdzić czy poprawnie to przekształciłem?
AT * X * B−1= 2I /*B prawostronnie
AT * X= 2I * B /*(AT)−1 lewostronnie
X= (AT)−1 * 2I * B
teraz z pierwszego równania:
B−1 * AT=C /*(AT)−1 prawostronnie
I * B−1=C * (AT)−1 /*B prawostronnie
I=C * (AT)−1 * B /*C−1 lewostronnie
C−1=(AT)−1 *B
wracając do drugiego:
X= (AT)−1 * 2I * B
X=2 * (AT)−1 * B
X=2 * C−1 / tutaj podstawiam z pierwszego
3 lis 21:28