Rozkład wielomianu wygrywa :(
Matematyk: Rozkład wielomianu na czynniki
x4 − 6x2 + 8x + 24
3 lis 20:31
janek: x(x3+8)−6(x2−4)
Teraz lepiej?
3 lis 20:35
Matematyk: dużo lepiej

Tylko jak na to wpaść ?
3 lis 20:37
5-latek: proponuje sprawdzic dzielniki wyrazu wolnego
Widac od razu ze w(1) i w(−1)≠0
no to dalej W(2) = licz
3 lis 20:40
janek: Nooo, zazwyczaj się je grupuje, więc trzeba próbować, też nie od razu o tym pomyślałem, trzeba
próbować każdy z każdym i w ogóle, matematyka jest piękna :')
3 lis 20:40
PW: Nie musisz "wpadać". Można policzyć, że −2 jest miejscem zerowym.
3 lis 20:41
Matematyk: faktycznie W(2)= 0, czyli 2 jest naszym miejscem zerowym.
Dzięki !
3 lis 20:42
Matematyk: Edit. −2
3 lis 20:43
5-latek: No ok kolego tylko jaki bedzie wspolny czynnik ktory wyciagniesz przed nawias ?
3 lis 20:43
Jolanta: −2 jest pierwiastkiem czyli dzielimy przez x+2
3 lis 20:46
Jolanta:
x3−2x2−2x+12
x4−6x2+8x+24 : (x+2)
−x4−2x3
−2x3−6x2
2x3+4x2
−2x2+8x
2x2+4x
12x+24
−12x−24
3 lis 20:51
PW: No i jeszcze raz −2 jest pierwiastkiem.
3 lis 21:19
Matematyk: Dziękuję jeszcze raz !
3 lis 21:39
Mariusz:
x
4 − 6x
2 + 8x + 24
Można bez zgadywania
Wykorzystując wzory skróconego mnożenia
x
4 − 6x
2 + 8x + 24
x
4−(6x
2 − 8x − 24)
(x
2)
2−(6x
2 − 8x − 24)
| | y | | y2 | |
(x2+ |
| )2−((y+6)x2 − 8x + |
| − 24) |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−96)(y+6)−64=0
y=10
(100−96)(10+6)−64=0
4*16−64=0
64−64=0
Tutaj czasem trzeba będzie rozwiązać równanie trzeciego stopnia
Na upartego można zastosować podobne podejście
tylko że czasem w celu uniknięcia zespolonych trzeba będzie skorzystać z trygonometrii
i najpierw sprawdzić czy znane nam wzory skróconego mnożenia nie zadziałają bezpośrednio
dając nam rozkład jakiego oczekujemy
(x
2+5)
2−(16x
2 − 8x +1)
(x
2+5)
2−(4x−1)
2
(x
2−4x+6)(x
2+4x+4)=0
Wykorzystując współczynniki nieoznaczone i mnożenie wielomianów
x
4 − 6x
2 + 8x + 24=(x
2−px+q)(x
2+px+r)
4 lis 00:41