w graniastoslupie prostym podstawa jest rownoleglobok o bokach a i b i kącie ost
Jabur:

w graniastoslupie prostym podstawa jest rownoleglobok o bokach a i b i kącie ostrym α .
znalezc objetosc jesli wiadomo ze mniejsza przekatna graniastoslupa rowna jest wiekszej
przekatnej podstawy
P=a*b*sinα
Nie wiem jak wyznaczyc h. Miałem pomysł o tw Pitagorasa : h
2+d
2=x
2 gdzie d to druga
przekatna podstawy. i zeby zastosowac wzór na pole podstawy P=
x*d2*sinβ gdzie β to kat
ostry pomiedzy przekatnymi i porównać z poprzednim wzorem na pole. ale to dalej za duzo
niewiadomych.
3 lis 20:28
Janek191:
x2 = a2 + b2 −2 a*b*cos ( 180o −α) = a2 + b2 − 2a*b*( − cos α) = a2 + b2 + 2a b cos α
y2 = a2 + b2 − 2a*b cos α
więc
h2 + y2 = x2
h2 = a2 + b2 +2 a b cos α − ( a2 + b2 −2 a b cos α) = 4 a b cos α
h = 2 √a b cos α
itd.
3 lis 20:53
Eta:
W czym problem?
1/ z tw. cosinusów w podstawie
f2=a2+b2+2abcosα
e2=a2+b2−2abcosα
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f2−e2−4abcosα
H2=f2−e2 ⇒ H=2√abcosα
V= Pp*H=...........
3 lis 20:53
Jabur: 
noo tak. dzieki
3 lis 20:58
Eta:
Poprawiam zapis
f2−e2=4abcosα
3 lis 20:59
Eta:
3 lis 20:59