funkcja liniowa
qwerty: funkcja liniowa f jest określona wzorem f(x)=ax+2 gdzie a<0
a.f(0)<2
b.f(1)>f(2)
c.f(3)=3
d.f(4)<f(5)
jak to zrobić
3 lis 20:26
5-latek: np a) f(0)= a*0+2= 2 czyli nieprawda
3 lis 20:31
5-latek:

i zauwaz z e f(x) = ax+2 dla a<0 jest funkcja malejaca
wiec jesli np narysujesz sobie funkcje y=−x+2 to juz b i d widac
Co do c to musialaby byc funkcja stala
3 lis 20:37
mat: skor a<0 to funkja f jest malejąca
3 lis 20:38
qwerty: f(1)>f(2)
a*1+2>a*2+2
a+2>2a+2
0>a czyli to tak ?
f(4)<f(5)
a*4+2<a*5+2
4a+2<5a+2
0<a
3 lis 20:42
5-latek: Mysle ze nie tak
Po prostu z samej definicji funkcji malejacej x1<x2⇒ f(x1)>f(x2) to wynika
3 lis 20:53
Jerzy:
małolat..Twøj rysunek wyjaśnia wszystko
3 lis 20:56