Rozwiąż nierówność
John: |x−1|x−1 ≥ x
Doprowadziłem nierówność do postaci |x−1|−x2 + xx−1 ≥ 0
Wyznaczyłem dziedzinę D=R/{1}
Z definicji modułu zacząłem liczyć rozwiązania dla przedziałów:
dla x∊(−∞;1)
−x+1−x2+x≥0
1−x2≥0
(1−x)(1+x)≥0
parabola ramionami w dół bo minus przy iksie, zatem
x∊<−1;1>
dla x∊<1;∞)
x−1−x2+x≥0
−x2 + 2x −1 ≥0, Δ=0 ⇒ x0=1 ale 1 ∉ D, więc brak rozwiązań w tym przedziale
Z tego mi wychodzi, że rozwiązaniem jest przedział x∊<−1;1) , lecz w odpowiedziach jest
x∊(−∞;−1>.
Stąd moje pytanie, gdzie popełniłem błąd?
3 lis 20:25
Jerzy:
Zacznij od poczatku.Ustal dzedzine i rozbij na dwa przypadki.
3 lis 20:29
PW: | |x−1| | |
| jest równe albo 1, albo −1, po co tak skomplikowany sposób? |
| x−1 | |
3 lis 20:29
John: O Pitagorasie... ślepy jestem. Masz rację PW. Dzięki.
3 lis 20:32