Rownanie
5-latek: Do rozwiazania takie rownanie
| | 1 | |
x8−x5+x2−x−1= −min{z : z= t+ |
| i t>0 } |
| | t | |
Prawa strona tego rownania = (−2)
wobec tego
x
8−x
5+x
2−x+1=0
Jak wykazac z e lewa strona przyjmuje wartosc dodatnia ?
3 lis 20:22
5-latek:
3 lis 20:47
Pytający:
dla x≤0:
trywialne, x8−x5+x2−x+1≥1
dla x≥1:
x8−x5≥0, x2−x≥0 ⇒ x8−x5+x2−x+1≥1
dla 0<x<1:
x8>0, x2−x5>0, 1−x>0 ⇒ x8−x5+x2−x+1>0
3 lis 20:53
5-latek: dzieki
czyli musimy rozpatrzec na przedzialach . OK
3 lis 20:55
Adamm: wiadomo że dla x≥1 oraz x≤0 jest na pewno dodatnia
dla x≤0, x8, −x5 itd. są wszystkie nieujemne, z czego 1 jest dodatnie
podobnie dla x≥1
x8−x5, x2−x, 1 są wszystkie nieujemne, z czego 1 jest dodatnie
zatem musi być 0<x<1
ze wzoru
x9+1=(x+1)(x8−x7+x6−x5+x4−x3+x2−x+1) możemy powiedzieć że
x8−x7+x6−x5+x4−x3+x2−x+1>0
x8−x7+x6−x5+x4−x3+x2−x+1=x8−x5+x2−x+1+(−x7+x6+x4−x3)
−x7+x6+x4−x3<0 ⇔ x4−x3−x+1>0 ⇔ (x−1)2(x2+x+1)>0
więc mamy
0<x8−x5+x2−x+1+(−x7+x6+x4−x3)<x8−x5+x2−x+1
3 lis 20:56
5-latek: Dzieki bardzo
3 lis 20:58
jc:
Twój wielomian = x2 (x3 − 1/2)2 + (x/2 − 1)2 + x2/2 > 0
3 lis 21:00
5-latek: Witaj
jc 
Musze troche dojsc do siebie i bede to wszystko analizowal
3 lis 21:07