Funkcja odwrotna
Fanabela: Wyznaczyć wzór funkcji odwrotnej do funkcji danej wzorem:
f(x)=x
4−2x
2+1, dla x należącego do [1,+
∞)
Gdy wyliczam x to otrzymuję 4 różne rozwiązania, ale nie rozumiem dlaczego w odp. podane jest
tylko jedno z nich: y=
√√x+1
Proszę o wyjaśnienie
3 lis 18:55
5-latek: To znaczy jak wyliczasz x ?
3 lis 19:04
Fanabela: A więc tak: jest tu wzór więc y=(x2−1)2
zatem
(x2−1)=√y lub (x2−1)=−√y
x2=√y+1 lub x2=−√y+1
x=√√y+1 lub x=−√√y+1 lub x=√−√y+1 lub x=−√−√y+1
i jak z x podstawie y, a za y x to otrzymuje wzory funkcji odwrotnych. Tylko czemu odrzucam
te trzy ostatnie, a przyjmuje pierwsze?
3 lis 19:14
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
Ta funkcja jest roznawartoscowa i na w przedzialach a nie w calej dziedzinie
Ty rozpatrujesz przedzial <1 ,
∞)
3 lis 19:23
Fanabela: Przepraszam, jednak dalej nie rozumiem dlaczego wybieram to i tylko to rozwiązanie.
Skąd wiem, że tylko ono wpada w ten przedział?
4 lis 18:24