Wykaż że liczba p jest liczba całkowitą
Bartek: Wykaż, że liczba p, p= (log₃5+ 9log₅3+6) (log₃5−3log₁₃₅5) × log₅3− log₃5 jest liczba całkowitą.
3 lis 17:35
kochanus_niepospolitus:
tam masz log
1355
3 lis 17:36
Bartek: Tak, tak tam jest
3 lis 17:37
kochanus_niepospolitus:
To wtedy przekształcamy:
135 = 27*5
| | 1 | | 1 | |
log1355 = |
| = |
| = |
| | log5(135) | | log527 + log55 | |
oznaczmy: a = log
35
| | 1 | |
pamiętajmy, że: logxy = |
| |
| | logyx | |
| | 9 | | 1 | | 1 | |
p = (a + |
| + 6)(a −3* |
| )* |
| − a = |
| | a | | | | a | |
| | a2 + 6a + 9 | | a | | 1 | |
= ( |
| )*(a − 3 |
| )* |
| − a = |
| | a | | a+3 | | a | |
| | (a+3)2 | | a2 | | 1 | |
= |
| * |
| * |
| − a = |
| | a | | a+3 | | a | |
= a+3 − a = 3
c.n.w.
3 lis 17:43
Bartek: Dzięki wielkie 😀
3 lis 17:51