Ciało
Wercia: udowodnij ze (Z/3)
2 jest ciałem. czyli a,b,c,d nalezą do 0,1,2
gdzie (a,b)+(c,d)=(a+c,b+d)
(a,b)*(c,d)=(ac−bd, ad+bc)
Sprawdzając czy (Z/3), * jest grupa przemienna wyznaczyłam elementy odwrotne.
a' = a/(a
2+b
2)
b' = −b/(a
2+b
2)
a wiec z tego wynika ze np a' moze byc 1/2 a to nie nalezy do 0,1,2
wiec czy 1/2 moze być elementem odwrotnym mnożenia w Z/3
3 lis 16:57
Olis: Ktoś pomoże?
3 lis 17:32
jc: To elementy postaci: a + bi, gdzie a,b ∊ Z3, i2 = −1.
Element odwrotny. Ważne jest, że jedynym rozwiązaniem równanie a2+b2=0
jest a=b=0. 12+02=22+02=1, 12+12=12+22=22+22=2.
3 lis 20:13
jc: 1/2 = 2 bo 2*2=1 (oczywiście w Z3).
3 lis 20:14
Olis: Skąd wiemy że akurat sa to liczby postaci zespolonej?
4 lis 01:00
5-latek: A jak dodajesz i mnozysz dwie liczby zespolone ?
4 lis 08:10