znajdz pochodna drugiego rzedu
ktoś: Znajdź pochodną drugiego rzędu
f(x) = (x4+10x2+1)
Mam niby zrobione, ale nie wiem czy to o to chodzi
Mój wynik
98(x4+10x2+1)97*(4x3+20x)
3 lis 16:45
ktoś: Oczywiście
f(x) = (x4+10x2+1)98
3 lis 16:46
Adamm: dobrze
3 lis 16:49
ktoś: Pomieszalo mi się z moją odpowiedzią. Napisałem tylko pochodną pierwszego rzędu. Dalej nie wiem
jak to zrobić
3 lis 16:50
Adamm: no tak, drugi rząd
wykorzystaj wzór (f(x)*g(x))'=f(x)*g'(x)+f'(x)*g(x)
f(x)=(x4+10x2+1)97
g(x)=4x3+20x
3 lis 16:52
ktoś: Nie pamiętam już czy tak można
Jak mam f(x)=(x4+10x2+1)97 to mogę po prostu dać f(x)'=96*(x4+10x2+1)96?
Bo pierwszy rząd pochodnej robiłem to za pomocą reguły łańcuchowej.
3 lis 18:59
5-latek: f(x)= (x4+10x2+1)97
f'(x) = 97(x4+10x2+1)96*(4x3+20x)
3 lis 19:07
Adamm: nie
3 lis 19:07
ktoś: Tak też podejrzewałem
3 lis 19:11