Nierówności
Witold: Rozwiąż nierówność:
x
4−4x
3+x
2−4x<0
Rozwiąż nierówność:
Rozwiąż równanie:
log
2(8−2x)−2log
2(2−x)=1
Wyznacz dziedzinę:
| arcsin(x−2) | |
| +log2(x−2) |
| x2−4 | |
Chodzi mi o sprawdzenie czy dobrze zrobiłem
1.x
3(x−4)+x(x−4)<0
(x
3+x)(x−4)<0
x(x
2+1)(x−4)<0
x=0, x=4
x∊(0,4)
3. log
2(8−2x)−log
2(2−x)
2=log
22 D=(−
∞,4)
8−2x=8−8x+2x
2
−2x
2+6x=0
x(−2x+6)=0
x=0, x=3
4. arcsin(x−2)→1≥x−2≥−1→x≤3, x≥1 x∊<1,3>
x
2−4=0→(x−2)(x+2)=0→x=2, x=−2
log
2(x−2)→x−2>0→x>2
Ostatecznie D:(−
∞,−2)∨(−2,2)∨(2,
∞)
| | 5 | | 1−x | |
2. |
| − |
| ≤0 D=(−∞,3)∨(3,∞) |
| | 3−x | | 1 | |
(−x
2+4x+2)(3−x)≤0
i tu nie wiem bo ta delta wychodzi dziwna