asd
Nieogar: Uzasadnić, że podane funkcje są różnowartościowe na przedziałach
f(x) = x3 ; R
x13 = x23
x13 − x23 = 0
(x1 − x2)(x12 +x1x2 +mx22) = 0
z pierwszego nawiasu mam x1 = x2
ale co z drugim?
3 lis 16:05
Nieogar: Wkardło się nipotrzebne m na końcu
3 lis 16:06
iteRacj@: drugi nawias to równanie kwadratowe z ujemną deltą, nie ma pierwiastków
3 lis 16:10
Nieogar: Skąd wiemy, że Δ<0 ?
3 lis 16:12
iteRacj@: (x1)2 + x1 * x2 + (x2)2 + 0
zmienna to x1
a = 1, b = x2, c = (x2)2
Δ = (x2)2 − 4* (x2)2 = −3* (x2)2
3 lis 16:16
iteRacj@: na końcu w pierwszym = 0
3 lis 16:17
Nieogar: Rozumiem, dziękuję
3 lis 16:21
Adamm: x12+x1*x2+(x2)2=0 dla x1=0 oraz x2=0
3 lis 16:23
5-latek: No nie bardzo
x1 , x2 to argumenty z dziedziny wiec dlaczego x1 to zmienna a x2 to juz nie jest
zmienna ?
3 lis 16:26
Nieogar: Nie możemy tak przyjąć?
3 lis 16:29
Nieogar: Mam jeszcze drugie pytanie:
Czy jeśli funkcja jest rosnąca to istnieje funkcja do niej odwrotna?
3 lis 16:29
Adamm: możemy
3 lis 16:29
Adamm: jeśli funkcja jest rosnąca, to jest i różnowartościowa
więc tak
3 lis 16:30
Nieogar: Ok.
W podręczniku Skoczylasa mam inaczej rozwiązany ten przykład, ale wydaje mi się, że ten sposób
− jeśli poprawny − to jest lepszy.
3 lis 16:34
Nieogar: Mam inne zadanie, jak mam 'odwrócic' funkcje logarytmiczną?
y = 2 − log
5x
y = log
525 − log
5x
tu raczej już jest źle
3 lis 16:45
Adamm: log5x=2−y
z definicji
x=52−y
3 lis 16:47
iteRacj@: mój błąd, delta nie jest ujemna, jak napisałam, ale niedodatnia i jest pierwiastek
3 lis 16:47
5-latek: Adamm dlaczego mozemy przyjac i liczyc delte (tego nie rozumiem
3 lis 16:47
Nieogar: "Drugą równość mozemy przekształcić do równoważnej postaci:
| | x2 | | √3 | |
(x1 + |
| )2 + ( |
| x2)2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Ponieważ oba składniki są nieujemne ich suma = 0, więc x1 = x2 = 0"
Z podręcznika. To wreszcie mogę robić tak jak iteRacj@ ?
3 lis 16:56