Funkcje trygonometryczne
Maciek: tg α = 2 + √3
Jak oblicz α?
3 lis 15:57
Mila:
Do czego potrzebne?
Jeśli do obliczeń, to α=75o.
Można wyprowadzić , napisz, czy potrzeba.
3 lis 18:36
Maciek: Obliczanie kąta pod którym przecinają się wykresy funkcji y = ex, y = e−√3x.
Chciałbym wiedzieć, jak się to wyprowadza.
3 lis 18:56
Mila:
Odczytujesz w tablicach.
Wyprowadzenie:
Próbujesz , czy tg(2α) da się obliczyć:
| | 2*(2+√3) | |
tg(2α)= |
| po przekształceniach |
| | 1−(2+√3)2) | |
2α=180−30=150
o
α=75
o
3 lis 19:14