Zapisz liczbę
Ivan: Proszę pomożecie mi z tym zadaniem?
Zapisz liczbę log2 3 + log36 5 za pomocą a i b gdy log6 2=a i log5=b.
3 lis 15:57
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | log25 | | log25 | |
log365 = log62 5 = |
| log65 = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | log26 | | 2a | |
a jak wygląda dokładnie 'b'
3 lis 16:38
Ivan: Przepraszam nie zauważyłem, pomyłki b=log6 5
3 lis 17:02
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = log62 = |
| = |
| = |
| |
| | log26 | | log22 + log23 | | 1+log23 | |
czyli:
| | 1 | | 1 | |
a = |
| ... stąd: log23 = |
| − 1 |
| | 1+log23 | | a | |
natomiast:
| | 1 | |
b = log65 = 2* |
| log65 = 2*log365 |
| | 2 | |
3 lis 17:27
Ivan: Dzięki
3 lis 17:35