−24 + 7i | 2 − i | |||
a) | * | |||
25 | i |
(3 + i)2 | (1 − 2i)3 | |||
b) | − | |||
(1 + 2i)2 | (1 + i)3 |
|2i| | ||
c) ( | ) + wykonać sprzężenie | |
1 + i |
4 + 3i | ||
d) ( | ) + wykonać sprzężenie | |
2 − 9i |
31 | 17 | |||
Ad a) | + | i | ||
25 | 25 |
17 | 1 | |||
b) | + | i | ||
6 | 2 |
19 | 42 | |||
d) − | − | i | ||
85 | 85 |
−24 + 7i | 2−i | −i | −24 + 7i | −2i + i2 | ||||||
a) | * | * | = | * | = | |||||
25 | i | −i | 25 | −i2 |
−24 + 7i | −1 − 2i | 24 | 7 | |||||
= | * | = (− | + | ) * (−1−2i) = | ||||
25 | 1 | 25 | 25 |
24 | 48 | 7 | 14 | |||||
= | + | i − | i − | i2 = | ||||
25 | 50 | 25 | 50 |
24 | 48 | 7 | 14 | |||||
= | + | i − | i + | = | ||||
25 | 50 | 25 | 50 |
48 | 48 | 14 | 14 | 31 | 17 | |||||||
= | + | i − | i + | = | + | i | ||||||
50 | 50 | 50 | 50 | 25 | 25 |
(−24+7i)(2 − i) | −48 + 24i +14i − 7i2 | −41 + 38i | ||||
a) = | = | = | = | |||
25i | 25i | 25i |
28 | 41 | |||
= | − | i | ||
25 | 25 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |