Nie wiem jak to wykazac :/
jan: Udowodnij nierówność
a2 + c2 + c2 +3 ≥ 2(a+b+c)
3 lis 12:05
Blee:
Przerzuc wszystko na leza strone.
Zauwaz ze a
2−2a to funkcja f(a) ktorej obrazem jest parabola. Najmniejsza wartosc jaka
przyjmuje ta funkcja to −1 (dla a=1)
Analogicznie dla b i c.
W efekcie wiemy ze a
2−2a + b
2−2b + c
2−2c ≥ −3
Wniosek
3 lis 12:12
jan: prawda bo suma tych wyrażeń a
2 −2a itd. będzie większa lub ewentualnie równa −3. Dzięki
wielkie

nie wpadłbym sam na to
3 lis 12:16
Jerzy:
a2 − 2a + 1 + b2 − 2b + 1 + c2 − 2c +1 − 3 + 3 ≥ 0
(a − 1)2 + (b − 1)2 + (c−1)2 ≥ 0 cnw.
3 lis 12:28
jan: jeszcze lepiej
3 lis 12:29
jan: x+y+z = 3
udowodnij
x2 + y2 + z2 ≥3
hmmm
3 lis 12:30
PW: Można powiedzieć, że przed chwilą zostało udowodnione i to.
3 lis 12:52
Blee:
zauwaz ze x+y+z = 3 to 2x+2y+2z = 6
Dodaj w nierownosci po obu stronach 3
Prawa strona −−− podstaw 2x+2y+2z
I masz dokladnie to co wczesniej bylo
3 lis 13:05
jan: ja to zacząłem robić w ten sposób że
x+y+z = 3 −−> 1 =(x+y+z)/3
(x
2 +y
2 + z
2) / 3 ≥ 1
(x
2 +y
2 + z
2) / 3 ≥ (x+y+z)/3
i sumie to dalej nie mam wizji tego
3 lis 13:06
jan: Blee zdecydowanie lepszy pomysł
3 lis 13:08
jc: Przecież już wiesz, że
a2+b2+c2 + 3 ≥ 2(a+b+c)
Jeśli a+b+c = 1, to mamy
a2+b2+c2 + 3 ≥ 2*3
a2+b2+c2 ≥ 3
3 lis 13:10
PW: Masz dwa zadania podane "w dobrej dydaktycznie kolejności". Jeżeli już udowodniłeś pierwsze, to
wystarczy w nim po prawej stronie podstawić x+y+z = 3, aby otrzymać drugie.
No chyba że zamiana literek a,b,c na x,y,z jest przeszkodą.
3 lis 13:11
Jerzy:
(x + 1)2 −2x − 1 + (y +1)2 − 2y − 1 + (z + 1)2 − 2z −1 ≥ 3 ⇔
⇔ ( x+1)2 + (y+1)2 + (z +1)2 − 2(x+y+z) − 3 ≥ 3 ⇔ ... i poradzisz sobie dalej.
3 lis 13:12
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... nie lepiej:
(x−1)
2 + (y−1)
2 + (z−1)
2 +2(x+y+z) − 3 ≥ 3
3 lis 13:21
Jerzy:
Znacznie
3 lis 13:25
jan: Okay ten typ zadanek już ogarniam, dziękuję bardzo

A jak poradzić sobie z takim czymś?
Wykaż, że jeśli a∊R,b∊R oraz a>b i a + 2b<0, to a(a+b) <2b
2
Jakaś wskazówka?
3 lis 14:02
kochanus_niepospolitus:
a+2b < 0
| a | | a2 | | a2 | |
| < −b −> |
| < b2 −> |
| < 2b2 |
| 2 | | 4 | | 2 | |
oraz wiemy, że:
no to wstawiamy:
| | a | | a | | a2 | |
a(a+b) < a( a − |
| ) = a* |
| = |
| < 2b2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
3 lis 14:11
Jerzy:
a > b ⇔ a − b > 0 i a + 2b < 0
teraz pomóż te nierówności stronami ( uważaj na znak nierówności )
3 lis 14:12
Jerzy:
Jedna kinijka:
(a − b)(a +2b) < 0 ⇔ a2 + 2ab − ab −2b2 < 0 ⇔ a2 + ab < 2b2 ⇔ a(a + b)< 2b2 cnd
3 lis 14:14
Janek191:
a > b ⇒ a − b > 0
a + 2 b < 0
a < − 2 b / (a − b)
a*( a − b) < − 2 a b + 2 b2
a2 − a b + 2 a b < 2 b2
a2 + a b < 2 b2
a*(a + b) < 2 b2
================
3 lis 14:20
jan: Dziękuję bardzo
3 lis 14:27