Rachunek Prawdopodobieństwa
Lain: Proszę o pomoc z zadaniem z Rachunku Prawdopodobieństwa:
Jest n listów i n kopert z różnymi adresami. Każdemu listowi odpowiada dokładnie
jedna koperta i każdej kopercie dokładnie jeden list. Listy włożono do kopert losowo. Jakie
jest prawdopodobieństwo, ze żaden list nie dojdzie pod właściwy adres?
Nie wiem w ogóle jak się do niego zabrać. Napisałem tylko że (n−k)! / n! to prawdopodobieństwo
tego, że wybrane k listów trafi do swojej koperty. Potem P = (n−1)! + (n po 2)(n−2)! + ... =
3 lis 11:59
Blee:
Nie ma mnie przy komputerze, zasugeruje tylko ze zapewne bedziemy musieli udowodnic wzor ogolny
za pomoca indukcji matematycznej (najprawdopodobniej).
3 lis 12:05
3 lis 12:21
PW: Wskazówka: znajdź hasło "nieporządki" w Google.
3 lis 12:23
PW: Cześć Jerzy, no to jesteśmy w domu.
3 lis 12:23
Jerzy:
Witaj
PW
3 lis 12:24
Lain: | | (−1)k+1 | |
P= n! ∑(od k=1 do n) |
| ? |
| | k! | |
3 lis 12:42
Lain: A raczej "1 − P", bo musimy znaleźć prawdopodobieństwo, że żaden z listów nie dojdzie pod
właściwy adres?
3 lis 12:49
Mila:
A−żaden list nie dojdzie pod właściwy adres
Liczba możliwości:
!n− podsilnia
| | (−1)k | |
|A|=!n=n!∑(k=0 do n) |
| |
| | k! | |
P(A)=?
=============
dla n=4
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | | (−1)3 | | (−1)4 | |
|A|=!4=4!*( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
=4!*(1−1+ |
| − |
| + |
| )=4!* |
| |
| | 2 | | 6 | | 24 | | 24 | |
Licz swoje zadanie:
3 lis 15:13