oblicz prawdopodobieństwo losowania
maturzysta19: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania,z możliwie szczegółowym wyjaśnieniem
występujących w zadaniu zdarzeń sprzyjających.
Z urny zawierającej 10 kul ponumerowanych od 1 do 10 losujemy kolejno 4 kule.
Jakie jest prawdopodobieństwo ,że największą wylosowaną liczbą będzie 5,
a/ w przypadku losowania ze zwracaniem kul?
b/ bez zwracania kul ?
3 lis 11:06
Blee:
Skoro maksymalna licxba ma byc 5 to w takim razie
3 lis 11:11
3 lis 11:34
Blee:
Cholera ... ze bedzie 5

Jerzy ... razy przesuniecie 5 jeszcze
3 lis 11:43
Jerzy:
Nie rozumiem.
3 lis 11:47
Jerzy:
| | 4*4*3*2 | |
OK ...P(B) = |
| |
| | 10*9*8*7 | |
3 lis 11:48
Jerzy:
Jednak dobrze miałem , a Twoje też trzeba poprawić:
| | 1*5*5*5 | |
P(A) = |
| |
| | 10*10*10*10 | |
3 lis 11:52
Blee:
Jerzy ... skoro masz brana pod uwage kolejnosc to czemu w P(B) 5 wylosowana na pierwszymiejscu?
3 lis 11:55
Blee: Moje kest calkowicie zle
3 lis 11:56
maturzysta19: Wielkie dzięki za rozwiązanie zadania,
ale proszę uzasadnić występowanie jedynek w licznikach wyrażeń.
3 lis 12:30
Jerzy:
W obudwu przypadkach ta jedynka oznacza wylosowanie cyfry 5.
3 lis 12:37
3 lis 12:39
PW: Zdarzenie B − "wylosowano 4 kule spośród {1,2,3,4,5} oprócz {1,2,3,4}" składa się z 4 zdarzeń
elementarnych:
B = {{1,2,3,5}, {1,2,4,6}, {1,3,4,5}, {2,3,4,5}}.
Zdarzeniami elementarnymi są 4−elementowe podzbiory, bo losowanie odbywa się bez zwracania,
kolejność losowania nie ma znaczenia.
Wszystkich zdarzeń jest
3 lis 12:41
PW: Korekta: w zbiorze B zamiast "6" powinno być "5".
3 lis 12:43
Blee:
I teraz P(B) masz dobrze.
3 lis 12:48