Logarytmy
Maciek: | | 1 + 2x | |
log1/2 (log2 ( |
| ) > 0 |
| | 1 + x | |
D = (−
∞; −1) ∪ (0; +
∞)
| | 1 + 2x | |
log1/2 (log2 ( |
| ) > log1/2 1 |
| | 1 + x | |
| | 1 + 2x | |
log2 ( |
| ) < log22 |
| | 1 + x | |
x + 1 > 0
x > −1
x ∊ (0; +
∞)
W odpowiedziach widnieje jednak x ∊(−
∞; −1), czyli x < −1.
W którym miejscu popełniam błąd?
3 lis 10:21
Jerzy:
Wszystkie założenia zrobione ?
3 lis 10:24
Jerzy:
Dobra ....skąd masz 2 linijkę ?
3 lis 10:26
Maciek: Chyba tak.
| 1 + 2x | |
| > 0 ==> x ∊ (−∞; −1) ∪ (−1/2; +∞) |
| 1 + x | |
| | 1 + 2x | |
log2 ( |
| ) > 0 ==> x ∊ (−∞; −1) ∪ (0; +∞) |
| | 1 + x | |
3 lis 10:27
Tomek: Log2 2 to 1 a nie 2
3 lis 10:29
Jerzy:
OK.
3 lis 10:30
Jerzy:
Wg mnie masz dobrze.
3 lis 10:33
Maciek: Mam też inne zadanie, w którym używając kalkulatorów online czy rozwiązując wychodzi mi dalej
inaczej niż w odpowiedziach.
Mianowicie logx |x2 − 4| > 0
Wychodzi mi x ∊ (0; 1) ∪ (1; √3) ∪ (√5; +∞), a w odpowiedziach widnieje x ∊ (1; √3) ∪
(√5; +∞)
Dziedzina: x ∊ (0; 1) ∪ (1; +∞) ⇒ x > 0 ⇒ x ≠ 1
1) x2−4 ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞; −2> ∪ <2; +∞) ⇒ x ∊ <2; +∞)
logx(x2 − 4) > logx 1
x2 − 4 > 1
x2 > 5
x ∊ (−∞; −√5) ∪ (√5; +∞) ⇒ x ∊(√5; +∞)
2) x2 − 4 < 0 ⇒ x ∊ (−2; 2) ⇒ x ∊ (0; 1) ∪ (1; 2>
logx(−x2 + 4) > logx 1
−x2 + 4 > 1
−x2 > −3
x2 < 3
x ∊ (−√3; √3)
x ∊ (0; 1) ∪ (1; √3)
Łącznie: x ∊ (0; 1) ∪ (1; √3) ∪ (√5; +∞)
3 lis 10:41
Jerzy:
Tutaj widzę już dwa błedy.
1) |x2 − 4| > 0
2) Na jakiej podstawie masz: logx(x2 − 4) > logx1 ⇔ x2 − 4 > 1 ?
3 lis 10:47
Jerzy:
Inny bład: x > 0 ⇒ x ≠ 1 ( co to jest ? )
3 lis 10:49
Maciek: Podstawa algorytmu musi być dodatnia i różna od 0.
1) Czy to zmienia wynik?
2) Ponieważ 0 = log
x 1
3 lis 10:52
Jerzy:
Musisz rozpatrywać oddzielnie dwa przypadki: a ∊ (0;1) oraz a > 1 ,
bo przecież zmienia sie monotonicznośc funkcji.
3 lis 10:54
Blee:
(2) no i

Ale jezeli x<1 to nierownosc odwracasz

I tu masz ten blad
3 lis 10:55
Maciek: Teraz wychodzi. Nie wiedziałem, że muszę jeszcze oddzielne przypadki rozwiązać, dziękuję.
A tutaj:
log
x+1 (x
2 −4) > log
x + 1 x
D: x
2 − 4 > 0 ⇒ x ∊ (−
∞; −2) ∪ (2; +
∞)
x + 1 ≠ 1
x > 0
D = (2; +
∞)
log
x+1 (x
2 −4) > log
x + 1 x
x
2 − x − 4 > 0
A czy tutaj wszystko w porządku?
3 lis 11:04
Blee:
Tak ... no prawie ... w zalozeniach x+1>0 co akurat nie ma na nic wplywu.
3 lis 11:07
Blee:
Nieee ... cholera ... zle ... przeciez parabola ma ramiona skierowane do gory, wiec kiedy
przyjmuje wartosci dodatnie?
3 lis 11:08
Maciek: | | 1 − √17 | | 1 + √17 | |
Dla x ∊(−∞; |
| ) ∪ ( |
| ; + ∞) |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 11:09
Maciek: I tylko drugi przedział należy do dziedziny.
3 lis 11:10
Jerzy:
Tak , popraw tylko: x + 1 > 0 i x + 1 ≠ 1 ⇔ x .> − 1 i x ≠ 0
3 lis 11:10
Maciek: Dziękuję wszystkim za pomoc. To były wszystkie zadania.
3 lis 11:12