granica funkcji
Mariusz: Mam pytanko jak z def wykazać granice lim x−>−∞ x2/(1+2x2)=1/2. mam z tym spory problem więc
prosił bym o chociaż małe wyjaśnienie.
3 lis 00:06
Eta:
| | 1 | | 1 | |
x→−∞lim f(x) = |
| = |
| |
| | 0+2 | | 2 | |
3 lis 00:44
Mariusz: No super fajnie. Tylko prosiłem o udowodnie tego z definicji bo to że granica wynosi 1/2 To
miałem już podane
A i obliczyć to żaden problem. Problemem jest udowodnienie że granica wynosi tyle z definicji
granicy.
3 lis 01:21
Blee:
A znasz chociaz definicje granicy?
3 lis 09:55
kochanus_niepospolitus:
Definicja:
∀
ε>0 ∃
α ∀
x<α |f(x) − g| < ε
Dowód:
Wybieramy ε>0
| | 1 − 2ε | |
Niech α = ( |
| )1/2 |
| | 4ε | |
| | x2 | | 1 | | 1 | | 2x2 + 1 −1 | | 1 | |
|f(x) − g | = | |
| − |
| | = | |
| * |
| − |
| | = |
| | 1+2x2 | | 2 | | 2 | | 1+2x2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |− |
| + |
| − |
| | = |− |
| | = |
| < |
| | 2(1+2x2) | | 2 | | 2 | | 2(1+2x2) | | 2(1+2x2) | |
c.n.w.
3 lis 10:10