zbadaj ilosc rozwiazan w zaleznosci od parametru
:): 3x+my=3
mx+3y=3
metoda wyznaznikow
30 sty 12:33
:): (a−1)x+2y=1
3x−(a+1)y=a
30 sty 12:38
:):
30 sty 14:08
:): obliczylam w pierwszym wyzncznik glowny wyszlo 2 Wx=11
nei wiem co dalej
30 sty 14:10
:): Wy=−4
30 sty 14:15
:): Wz=8
30 sty 14:16
Bogdan:
| | Wx | | Wy | |
1. W ≠ 0, układ jest oznaczony i ma rozwiązanie: x = |
| , y = |
| , |
| | W | | W | |
2. W = 0 i W
x = 0 i W
y = 0, układ jest nieoznaczony, jest nieskończenie wiele
rozwiązań,
3. (W = 0 i W
x ≠ 0) lub (W = 0 i W
y ≠ 0) lub (W = 0 i W
x ≠ 0 i W
y ≠ 0),
układ jest sprzeczny, brak rozwiązań.
W, W
x, W
y to wyznaczniki układu równań.
30 sty 14:16
:): wyszlo x=11/2
y=−2
z=4
30 sty 14:17
:): wiem dobrz zrobione
30 sty 14:17
Bogdan:
| 3 m |
W = | | = 9 − m2 = −(m − 3)(m + 3)
| m 3 |
30 sty 14:18
:): cholera jasna ja licze co innego i napisalam co innego
30 sty 14:19
:): dobra potem wroce do 1 zaraz powiem co robilam a teraz mam tak
3x+2y−5z=4
−x+y+3z=1
2x+3y−2z=6
30 sty 14:20
:): i z tego wyszlo mi x=11/2 y=−2 z=4
Wg=2
Wx=11
Wy=−4
Wz=8
30 sty 14:20
Bogdan:
| 3 m |
Wx = | | = 9 − 3m = −3(m − 3)
| 3 3 |
30 sty 14:20
:): dobra potem za to zadanie sie wezme teraz mi chodzi o to co napisalam
30 sty 14:21
Bogdan:
Wstaw swoje rozwiązania do układu równań i sprawdź.
Oblicz jeszcze raz wyznaczniki w układzie trzech równań.
30 sty 14:26
:): dobra wrazam do tego Wg=tak jak napisales
Wx i Wy wyszlo mi to samo co to znaczy?
30 sty 14:27
:): no co s nei tak tam wychodzi ale mneijsza o to
30 sty 14:28
:): 3x+my=3
mx+3y=3
.Wg=−(m−3)(m+3)
1.Wg≠0
m nalezy do R\{−3,3}
2.Wg=0→m=+−3
Wx=−3m+9
Wy=−3m+9
30 sty 14:30
:): dla m=3
wx=0
Wy=0
dla m=−3
wx=18
wy=18
30 sty 14:33
:): neiskonczenie wiele rozw?
30 sty 14:35
Bogdan:
1. Dla m∊R\{−3, 3} układ jest oznaczony.
2. Dla m = 3 układ jest nieoznaczony.
3. Dla m = −3 układ jest sprzeczny.
30 sty 14:45
:): a w tym
(a−1)x+2y=1
3x−(a+1)y=a
30 sty 14:48
:): glowny wyszedl a2+1?
30 sty 14:49
Bogdan:
Źle
30 sty 14:54
:): u
30 sty 14:56
Bogdan:
| a−1 2 |
W = | | = −a2 + 1 − 6 = −a2 − 5
| 3 −(a+1) |
30 sty 15:02
:): wx=a−1?
30 sty 15:11
:): wy=a2−a+3
30 sty 15:13
:): cholera zle
30 sty 15:17
:): jal licze i wychodzi a2≠−5 to sprzecznosc?
30 sty 15:23