prawdopodobieństwo
Lil: Uprzejmie Was Proszę o pomoc w poniższym zadaniu, pozdrawiam

W urnie jest sześć kul, w tym 2 czarne i 4 białe. Bez zwracania wylosowano dwie kule. Niech
zmienną losową X będzie liczba kul czarnych wśród 2 wylosowanych.
a)zapisz funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej,
b)oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
1) wylosowano co najwyżej jedną czarną kulę,
2) wylosowano co najmniej jedną kule białą.
wyznacz funkcję dystrybuanty F(x).
Pytający:
a)
| 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
f(1)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 6 | | 5 | | 6 | | 5 | | 15 | |
f(x)=0 dla x∉{0,1,2}
Dystrybuanta:
F(x)=
0 dla x<0
| 14 | |
f(0)+f(1)= |
| dla 1≤x<2 |
| 15 | |
f(0)+f(1)+f(2)=1 dla 2≤x
2) To samo zdarzenie co w punkcie pierwszym, tylko inaczej zapisane.