matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
orrfaar:
Witam! Jak rozwiązać równanie :
x
1
4
−
=
x + 2
2 − x
x
2
− 4
Dziękuję z góry za pomoc!
2 lis 22:50
5-latek:
najpierw zalozenia potem
x
1
4
+
=
x+2
x−2
x
2
−4
Teraz wspolny mianownik i jedziesz
2 lis 22:57
Jerzy:
Zdałby się wspòlny mianownik.
2 lis 22:57
Eta:
x≠±2
x
1
4
+
=
/*(x
2
−4)=(x−2)(x+2)
x+2
x−2
x
2
−4
x(x−2)+x−2=4⇒ x
2
−x−2=0 ⇒ (x−2)(x+1)=0 ⇒
x=−1
v x= 2 −− odrzucamy
2 lis 23:06
Eta:
Sprawdzamy dla x= −1
1
4
L= −1−
= −
= P
3
3
2 lis 23:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick