pytanie
Izzy: Witam
| | 1 | |
tg2 x cosx + 4cos3 x = ctgx sinx + |
| |
| | cosx | |
| sin2 x | | cosx | | 1 | |
| cosx + 4cos3 x = |
| sinx + |
| |
| cos2 x | | sinx | | cosx | |
skrócilem i co dalej?
2 lis 22:46
Jerzy:
Przeczytaj polecenie w zadaniu.
2 lis 22:56
Izzy: Rozwiąż rownanie wykorzystując odpowiednie podstawianie
2 lis 23:01
Mila:
| sin2x | | 1 | |
| +4cos3x=cosx+ |
| /*cosx |
| cosx | | cosx | |
sin
2x+4cos
4x=cos
2x+1
1−cos
x+4cos
4x−cos
x=1
4cos
4x−2cos
2x=0
2cos
2x*(2cos
2x−1)=0 i cos x≠0 stąd:
2cos
2x−1=0
To juz potrafisz?
2 lis 23:11