Hej, nie potrafię sobie poradzić z określeniem granic przy x→+∞ oraz przy x→-∞.
Sztrokedyks: lim przy x→∞ dla f(x) = √(x2−1)/(x)
oraz
lim przy x→−∞ dla f(x) = √(x2−1)/(x)
przy sprowadzeniu funkcji do postaci √1−(1/x2) obie granice wynoszą 1, natomiast prawidłową
odpowiedzią są wyniki 1 oraz −1, proszę o poprawienie mojego błędu, zupełnie nie rozumiem skąd
ta granica w −1 ma się wziąć
2 lis 22:36
jc: Jeśli x < 0, to √x2 = −x.
2 lis 22:42
Sztrokedyks: czy ta zależność wynika z konieczności nałożenia modułu na x, który wyciągam spod pierwiastka?
2 lis 22:49
Janek191:
3 lis 07:02
kochanus_niepospolitus:
Tak ... ta zależność (z 22:42) wynika z konieczności nałożenia modułu na x
3 lis 09:16