zespolone
Kamil: Witam, jak zrobić podpunkt c z zadania z linka?
nie mam pojęcia o co w tym chodzi. dokładniej chodzi mi w jaki sposób pozbyć się tych ogromnych
potęg
https://image.ibb.co/hFebiG/qwqw.png
2 lis 22:26
Blee:
in = ...
i jezeli n = 4k +1
−1 gdy n = 4k +2
−i gdy n = 4k + 3
1 gdy n = 4k
Zwiazku z tym dzielisz te potegi przez 4 i sprawdzasz jaka reszta z dzielenia bedzie i patrzysz
na to co napisalem.
2 lis 22:28
Kamil: dzięki,
2 lis 22:31
Mila:
albo na piechotę
i
4=(i
2)
2=(−1)
2=1
i
3=i
2*i=−i
1) i
23=(i
4)
5*i
3=1*(−i)=−i
2)
i
533=i
532*i=1*i=i
3)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | i | | i | |
i−57= |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| =−i |
| | i57 | | i56*i | | 1*i | | i | | i | | −1 | |
2 lis 22:36