rozkład wielomianu
mat: Pomoże ktoś rozłożyć wielomian
W(x)= x
3 + 5x
2 + 7x + 3 =

krok po kroku
2 lis 22:02
Jack: zauwaz, ze −1 jest pierwiastkiem, zatem chowamy do tej minus jedynki.
W(x) = x3 + x2 + 4x2 + 4x + 3x + 3 =
= x2(x+1) + 4x(x+1) + 3(x+1) =
= (x+1)(x2+4x+3)
2 lis 22:04
janek: Łatwo zauważyć, że x=−1 jest pierwiastkiem, dzielimy pisemnie albo tabelką Hornera i
otrzymujemy (x+1)(x2+4x+3), teraz liczymy deltę dla wyrażenia z drugigo nawiasu i ostatecznie
mamy (x+1)2(x+3)
2 lis 22:06
mat: Dziękuje
2 lis 22:08