matematykaszkolna.pl
Ile za abonament RTV? Abonament RTV po polsku: Generalnie, miesięczna opłata za posiadanie dostępu do radia i telewizji (dostęp do radioodbiornika przyjmuję jako pewnik) ma wynosić ... . Doba w RP liczy 24 godziny. Przyjmuję, że każdy rozumny człowiek (po ukończeniu 6 lat) ma dostęp do radia i do telewizji (nie wyłączając dostępu do telewizji internetowej). Przypuśćmy, że w danej rodzinie każdy jej członek ma ukończony szósty rok życia. Weźmy rodzinę czteroosobową. Troje członków tejże rodziny ma zdolność do nk−lokacji, przy n1=5,n2=7, n3=6. W tym momencie rodzina ta zapłaciłaby za 19 abonamentów. Jeżeli w domu jest jeden kibel, to w danej chwili korzysta z niego jedna osoba. Rzadko się zdarza, że wszyscy w rodzinie korzystają z jednego odbiornika. Jednakże nie możemy pominąć istnienia tzw. podzielności uwagi. Przyjmujemy, że każdy kto ukończył sześć lat może bez problemu oglądać w telewizji dwa filmy i jednocześnie słuchać dwóch programów radiowych.. Łatwo podsumować, że owa rodzina musi zapłacić za 38 abonamentów. Ale to nie koniec. Rodzina ta posiada dwa garaże i dwa sklepy, a w nich łącznie 4 liczniki. Rodzinka ta nie wymiga się z opłat. Będzie kopsała państwu co miesiąc za 42 abonamenty. Teraz wystarczy ustalić wysokość opłaty za jeden abonament RTV. Niezależnie od powyższych ustaleń musimy przyjąć do wiadomości fakt, że istnieje tzw. IQ. Im wyższy iloraz inteligencji, tym większa korzyść dla odbiorcy−płatnika. Zatem dla tych celów najlepiej być debilem.
2 lis 21:37
yht: podobają mi się te rozkminy, mam pomysł: opracujmy może wzór na abonament ? R − ilość radioodbiorników w rodzinie T − ilość tv w rodzinie K − ilość komputerów w rodzinie (K = PC+lap) D − liczba dzieci x − opłata za dziecko w zależności od wieku dziecka w, gdzie { 0 dla w<6 x = { 2w−12 dla 6≤w<15 { w+3 dla 15≤w≤18
 1 
IQ =

∑ iqn − średnie IQ członka rodziny
 2+D 
(monitory z funkcją tv liczą się jako tv )
 R+T+K+D0−6+D6−15+D15−18 
abonament =

IQ 
za pomocą tego wzoru każda rodzina ustali sobie abonament i nie będzie trzeba płacić za każdy radioodbiornik oraz tv
2 lis 22:03
kochanus_niepospolitus: a czemu wraz ze wzrostem IQ odbiorcy maleje abonament −−− toć to na odwrót ma być
2 lis 22:10
yht: bo testy iq są przekłamane
2 lis 22:11
kochanus_niepospolitus: Jarkowi spece zrobią takie, które nie będą przekłamane ... Już Macierewicz się tym zajmie emotka
2 lis 22:12
yht: i zaczną powstawać komisje śledcze ds. wykrywania tv
2 lis 22:15
LWG: Istnieje tzw. test genetyczny. Trzeba uzupełniać brak dziewiątego rysunku. Ja tylko raz wykupiłem Certyfikat. W innym teście mam IQ = 151 pkt., ale jest on bez certyfikatu. http://zadajpytanie.pl/attachments/get/2795
2 lis 23:18