Znając pewne pierwiastki wielomianu w(z), oblicz wszystkie pozostałe:
Paweł: Hej! Mam takie o to zadanko i prosiłbym żebyście rozwiązali i wytłumaczyli mi ten przykład bo
nie wiem za bardzo jak się za to wziąć a na podstawie tego chciałbym zrobić pozostałe przykłady
a) w(z) = z4 − 6z3 + 18z2 − 30z + 25, z1=2+i
2 lis 21:20
Adamm: z=2+i jest pierwiastkiem to z=2−i również
(z−(2+i))(z−(2−i))=(z−2−i)(z−2+i)=(z−2)2+1=z2−4z+5
po podzieleniu przez z2−4z+5 mamy
w(z)=(z2−2z+5)(z2−4z+5)
i teraz
z2−2z+5=0
obliczamy pozostałe pierwiastki
2 lis 21:23
Paweł: Szczerze powiedziawszy dalej nie mam pojęcia o co chodzi
2 lis 21:49
kochanus_niepospolitus:
Masz tutaj wielomian czwartego stopnia.
Masz podany jeden z pierwiastków tego wielomianu.
Jako, że uważałeś na wykładach, to wiesz, że skoro z1 jest pierwiastkiem tegoż wielomianu, to
jego sprzężenie także jest pierwiastkiem tego wielomianu.
W efekcie masz już dwa (różne) pierwiastki tegoż wielomianu
Teraz patrzaj co zrobił Adamm.
2 lis 21:52
Mila:
Jeżeli pierwiastkiem w(x) jest liczba 5 oraz liczba 3 to wielomian jest podzielny przez
(x−5)*(x−3)
Tak samo jest w przypadku pierwiastków zespolonych.
2 lis 21:54